
 

 

  

 
 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 
 

 

 

  

 

  

SHCP for Active Duty 
1. Has the provider been suspended 
or sanctioned by TRICARE? 

□ Yes 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

□ No 
Please proceed to Question 2 

2. Is the requested care prohibited by 
policy?
Services prohibited by policy include: 
- Chiropractic care – HA Policy 03-021 
- Bariatric surgery – HA Policy 07-006 

□ Yes 
Coverage not authorized.   

Waiverable at the Director, 
TMA level.* 

□ No 
Please proceed to Question 3 

3. Is the requested care part of the 
TRICARE benefit? 

□ Yes 
Coverage is authorized.  

Access standards pertain. 

□ No 
Please proceed to Question 4  

4. Is the requested care medical or 
dental care? 
The SHCP authorizes purchase of medical and/or dental care 
for active duty members.  If the service being considered is 
not medical or dental care (e.g., sit-ski for a paraplegic; sperm 
banking), then SHCP may not be used – 10 USC 1074(c)(1) 

□ Yes 
Please proceed to Question 5 

□ No 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

5. Is the requested care prohibited by 
statute? 
Services explicitly prohibited by statute include:  
- Abortion (except when the life of the mother would be 

endangered if the fetus were carried to term) – 10 USC 
1093 (a) prohibits use of DHP funds for elective abortion.  

- Research involving human subjects (unless the 
requirements of 32 CFR 219 have been satisfied) – 42 USC 
300v-1(b) 

□ Yes 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

□ No 
Please proceed to Question 6 

6. Are active duty members 
prohibited by regulation from 
receiving the requested care?
Active duty are not necessarily precluded from obtaining 
healthcare services that are excluded from the TRICARE 
benefit by regulation, but the CFR does prohibit services that 
are not necessary to assure adequate availability of health 
care services. Examples include: 
- IVF, other non-coital reproductive technologies 
- Elective (not medically necessary) circumcision 
- Reversal of elective sterilization procedure  
- Cosmetic surgery (but “correction of minor dermatological 

blemishes and minor anatomical anomalies” is permitted) 

□ Yes 
Private elective coverage is 

prohibited by statute. 
Coverage not authorized nor   
waiverable at the Director, 

TMA level. 

□ No 
Please proceed to Question 7 

7. Is the requested care proven safe 
and effective? 
As a general rule, the SHCP may be used only to procure 
care that is safe and effective. Phase II and III clinical trials 
under the DoD/NCI Cancer Clinical Trials Demonstration may 
be approved under SHCP, on a case by case basis.  
Examples of care that may not be approved under SHCP: 
- Phase II and III clinical trials outside the TRICARE benefit 
- Compassionate use devices outside the TRICARE benefit 
- Drug or device that has not yet received pre-market 

approval from the FDA 
- Phase I clinical trial 
- Care available only outside the United States 
[Member retains appeal rights when the MTF commander or 
MMSO determines care is not safe and effective; care found 
on appeal to be safe and effective may be approved for 
SHCP.] 

□ Yes 
Please proceed to Question 8 

□ No 
Coverage not authorized.   

Waiverable at the Director, 
TMA level.* 

8. Is the requested care necessary to 
assure adequate availability of health 
care services to the member? 

□ Yes 
Coverage is authorized.  

Access standards pertain. 

□ No 
Coverage not authorized.   

Waiverable at the Director, 
TMA level.* 

*Upon the request of an authorized official of the uniformed service concerned, to ensure adequate availability of health care 
services to the ADSM. Applicable only under very unusual and limited circumstances. 

For SHCP questions, please contact the MHS Office of the Chief Medical Officer at (703) 681-0064      16 Apr 2010 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
  
 
 

 

Determining Whether Care is Proven or Unproven Care 

In order to ensure that our beneficiaries receive services that meet the standard of care, that is, 
appropriate medical care, the Code of Federal Regulations (32 CFR 199.4(g)(15)) requires that 
there be reliable evidence, as that term is defined in 32 CFR 199.2(b), showing that any medical 
treatment or procedure has been the subject of well controlled studies of clinically meaningful 
endpoints that demonstrate safety and efficacy compared with the standard means of treatment or 
diagnoses. 

The definition of reliable evidence in 32 CFR 199.2(b) (which is also included in Chapter 1, 
Section 2.1 of the TRICARE Policy Manual (August 2002 edition)) provides the TRICARE 
hierarchy of reliable evidence used to determine whether a drug, device, medical treatment or 
procedure has moved from the status of unproven to the position of nationally accepted medical 
practice as follows: 

1. 	 Well-controlled studies of clinically meaningful endpoints, published in refereed medical 
literature 

2. 	 Published formal technology assessments 
3. 	 Published reports of national professional medical associations 
4. 	 Published national medical policy organization positions 
5. 	 Published reports of national expert opinion organizations. 

Specifically not included in the meaning of reliable evidence are reports, articles, or statements 
by providers or groups of providers containing only abstracts, anecdotal evidence, or personal 
professional opinions. Also not included in the meaning of reliable evidence is the fact that a 
provider or number of providers have elected to adopt a drug, device, or medical treatment or 
procedures as their personal treatment or procedure of choice or standard of practice. 

In the case of rare diseases, TRICARE recognizes that meeting the usual high standard of 
evidence may not be possible due to the small numbers of patients available to participate in 
studies. For rare diseases, a slightly less rigorous level of evidence can be accepted as significant 
support for use of a treatment on a case-by-case basis.  Even for rare diseases, however, 32 CFR 
199.4(g)(15)(ii) requires that we determine that a proposed treatment is safe and effective for that 
disease. The sources that may be consulted to determine if proposed therapy is considered safe 
and effective are: 

1.	 Trials published in refereed medical literature 
2.	 Formal technology assessments 
3.	 National medical policy organization positions 
4.	 National professional associations 
5.	 National expert opinion organizations 

For SHCP questions, please contact the MHS Office of the Chief Medical Officer at (703) 681-0064      16 Apr 2010 



 

 

 

 

 

  

 

 
 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 
  

 

 

  

 
 

 

 

  
 

 

 

  

 
 

SHCP for Non Active Duty 
1. Is the beneficiary an inpatient AND 
still under the care of a military 
treatment facility provider (i.e., has 
not been disengaged)?
The SHCP authorizes purchase of medical care for non-
active duty members only when ordered by an MTF provider 
for an MTF inpatient for whom the MTF provider maintains 
responsibility. 

□ Yes 
Please proceed to Question 2 

□ No 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

2. Is the provider a TRICARE-certified 
provider? 

□ Yes 
Please proceed to Question 3 

□ No 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

3. Is the requested care part of the 
TRICARE benefit? 

□ Yes 
Coverage is authorized.  

Access standards pertain. 

□ No 
Please proceed to Question 4 

4. Is the requested care medical 
care? 
The SHCP authorizes purchase of medical care for non-
active duty members.  If the service being considered is not 
medical care (e.g., cord blood banking; home whirlpool), then 
SHCP may not be used. 

□ Yes 
Please proceed to Question 5 

□ No 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

5. Is the requested care prohibited by 
statute? 
Services explicitly prohibited by statute include:  
- Abortion (except when the life of the mother would be 

endangered if the fetus were carried to term) – 10 USC 
1093(a) prohibits use of DHP funds for elective abortion.   

- Research involving human subjects (unless the req’ts of 32 

□ Yes 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

□ No 
Please proceed to Question 6 

CFR 219 have been satisfied) – 42 USC 300v-1(b) 
- Cosmetic surgery – 10 USC 1079(a)(12) 
- Care provided by a non-certified TRICARE institutional 

provider – 10 USC 1079(j)(3) 

6. Is the requested care prohibited by 
regulation?
Examples of services prohibited by regulation include:  
- Care provided by a non-certified TRICARE individual 

provider – 32 CFR 199.4(b) and 199.4(c) 
- Care related to complications of non-covered surgery – 32 

CFR 199.4(e)(9) 

□ Yes 
Coverage not authorized.   

Waiverable at the Director, 
TMA level.* 

□ No 
Please proceed to Question 7 

7. Is the requested care medically 
necessary? 

□ Yes 
Please proceed to Question 8 

□ No 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

8. Is the requested care proven safe 
and effective? 
Examples of services currently not considered proven safe 
and effective under TRICARE include: 
- Phase I clinical trial  
- Phase II and III clinical trials outside the TRICARE benefit 
- Compassionate use devices outside the TRICARE benefit 
- Drug or device that has not yet received pre-market 
approval from the FDA 

□ Yes 
Please proceed to Question 9 

□ No 
Coverage not authorized.   

No waiver is possible. 

9. Is the requested care prohibited by 
policy?
Examples of services explicitly prohibited by policy include: 
- FDA approved devices that are not part of the TRICARE 

benefit (e.g., cranial orthosis for positional plagiocephaly  – 
TPM Chapter 8 Section 3.1; vagus nerve stimulator for 
refractory depression – TPM Chapter 4, Section 20.1) 

□ Yes 
Coverage not authorized.   

Waiverable at the Director, 
TMA level.* 

□ No 
This is a case in which the 
TRICARE Policy Manual is 
silent on the service being 

requested. Coverage may be 
authorized at the discretion of 
the MTF Commander; access 

standards may or may not 
apply.  The MCSC or TRO 
medical director can help 

determine the advisability of 
covering this service. 

* Applicable only under very unusual and limited circumstances. 

For SHCP questions, please contact the MHS Office of the Chief Medical Officer at (703) 681-0064      16 Apr 2010 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
  
 
 

 

Determining Whether Care is Proven or Unproven Care 

In order to ensure that our beneficiaries receive services that meet the standard of care, that is, 
appropriate medical care, the Code of Federal Regulations (32 CFR 199.4(g)(15)) requires that 
there be reliable evidence, as that term is defined in 32 CFR 199.2(b), showing that any medical 
treatment or procedure has been the subject of well controlled studies of clinically meaningful 
endpoints that demonstrate safety and efficacy compared with the standard means of treatment or 
diagnoses. 

The definition of reliable evidence in 32 CFR 199.2(b) (which is also included in Chapter 1, 
Section 2.1 of the TRICARE Policy Manual (August 2002 edition)) provides the TRICARE 
hierarchy of reliable evidence used to determine whether a drug, device, medical treatment or 
procedure has moved from the status of unproven to the position of nationally accepted medical 
practice as follows: 

1. 	 Well-controlled studies of clinically meaningful endpoints, published in refereed medical 
literature 

2. 	 Published formal technology assessments 
3. 	 Published reports of national professional medical associations 
4. 	 Published national medical policy organization positions 
5. 	 Published reports of national expert opinion organizations. 

Specifically not included in the meaning of reliable evidence are reports, articles, or statements 
by providers or groups of providers containing only abstracts, anecdotal evidence, or personal 
professional opinions. Also not included in the meaning of reliable evidence is the fact that a 
provider or number of providers have elected to adopt a drug, device, or medical treatment or 
procedures as their personal treatment or procedure of choice or standard of practice. 

In the case of rare diseases, TRICARE recognizes that meeting the usual high standard of 
evidence may not be possible due to the small numbers of patients available to participate in 
studies. For rare diseases, a slightly less rigorous level of evidence can be accepted as significant 
support for use of a treatment on a case-by-case basis.  Even for rare diseases, however, 32 CFR 
199.4(g)(15)(ii) requires that we determine that a proposed treatment is safe and effective for that 
disease. The sources that may be consulted to determine if proposed therapy is considered safe 
and effective are: 

1.	 Trials published in refereed medical literature 
2.	 Formal technology assessments 
3.	 National medical policy organization positions 
4.	 National professional associations 
5.	 National expert opinion organizations 

For SHCP questions, please contact the MHS Office of the Chief Medical Officer at (703) 681-0064      16 Apr 2010 


